• Nieuws
  • 0800 200 50: hulplijn voor mensen met pedofiele gevoelens

0800 200 50: hulplijn voor mensen met pedofiele gevoelens

Vlaams minister van Volksgezondheid, Welzijn en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) lanceert een Vlaamse versie van Stop It Now. Wie zich zorgen maakt over zijn of haar seksuele gevoelens of gedrag tegenover kinderen, kan gratis en anoniem bellen naar 0800/20050.

Wie zich zorgen maakt over zijn of haar seksuele gevoelens of gedrag tegenover kinderen en daar iets wil aan doen, kan bij de hulplijn terecht voor advies en ondersteuning.'ˆAls dat niet volstaat, wordt er eventueel doorverwezen naar gepaste hulp. Ook de directe omgeving kan vragen aan de hulplijn stellen.'ˆ

"Stop it Now!" is telefonisch te bereiken op 0800/200 50

  • op dinsdag tussen 15 en 19 uur, 
  • op woensdag tussen 9.30 uur en 12.30 uur en 
  • op vrijdag van 13 tot 16 uur. 

Wie liever mailt kan terecht op [email protected] 

Isolement

"Een op de vijf minderjarigen wordt geconfronteerd met seksueel grensoverschrijdend gedrag.'ˆNu is de aanpak vooral gericht op bestraffing en behandeling na de feiten. Er gaat te weinig aandacht naar preventie", zegt criminologe Minne De Boeck van het Universitair Forensisch Centrum (UFC) aan het UZA, dat het project mee trekt.

Onderzoek toont dat van alle mannen met pedofiele gevoelens een minderheid misbruik pleegt.'ˆZe hebben echter het gevoel nergens terecht te kunnen en ervaren verwarring en isolement, wat het risico kan verhogen dat ze tot daden overgaan. "Het is een tot nog toe onbekende groep bij wie preventieve hulp erg zinvol kan zijn", zegt De Boeck.

"Voor mensen met pedofiele gevoelens die geen misdaden hebben begaan, is de drempel om bij gespecialiseerde centra aan te kloppen echter vaak hoog. Stop It Now! wil de stap naar gepaste hulp verkleinen." Concreet bemannen drie medewerkers van I.T.E.R, een centrum gespecialiseerd in seksueel grensoverschrijdend gedrag, de hulplijn.'ˆDie is anoniem, de telefoontjes verschijnen niet op de factuur. Contact per mail kan ook.

Meerwaarde bewezen

De Amerikaanse, Britse en Nederlandse versies van Stop It Now! boeken al jarenlang succes.'ˆDe Boeck: "We hopen dat ook ons land hier klaar voor is.'ˆHet alternatief is onze kop in het zand blijven steken en doen alsof het probleem hier niet bestaat."

Slachtofferorganisatie "Wij spreken voor onszelf" reageert positief.'ˆ "Seksueel misbruik echt voorkomen doe je door potentiële plegers aan te spreken nog voor de feiten plaatsvinden", reageert oprichter Liesbeth Kennes.'ˆ"Dit is een eerste belangrijke stap om aan efficiënte preventie te doen.'ˆDat komt alle kinderen ten goede."

Bron: De Morgen

Terug