3 types van burn-out

Het populaire beeld van burn-out is dat van iemand die te lang te veel op z'n bord nam. Het is het beeld van de hardwerkende medewerker die uiteindelijk doodvermoeid opgebrand raakt.

Recent gepubliceerd Spaans onderzoek laat zien dat dit slechts een van de manieren is waarop burn-out zich laat zien. De uitputting, het cynisme, de prikkelbaarheid, de verlaagde productiviteit, als signalen van een burn-out, kunnen ook nog andere redenen kennen.

Het onderzoek bestudeerde 429 medewerkers van een academische instelling en ging na hoe burn-out zich bij hen toonde en hoe ze daar mee omgingen. De onderzoekers kwamen tot drie types van burn-out:

  • de krampachtige (frenetic) burn-out. Dit is de stereotype vorm van burn-out, waarbij werknemers teveel hooi op hun vork nemen. Cynisme, negativisme, vertellen over de hoge werklast zijn manieren waarop zij hiermee proberen omgaan.
  • de under-challenged burn-out. Werknemers hebben het gevoel te weinig voldoening te krijgen uit hun werk door te weinig (of teveel) uitdagingen. Ze hebben de neiging om hun werk 'cognitief te vermijden', afstand te nemen van wat ze beschouwen als een ervaring waar ze weinig dank voor terugkrijgen.
  • de afgematte (worn-out) burn-out. Hier zien we degenen die worstelen met de dagelijkse stress tot uiteindelijk het werk verwaarloosd wordt omwille van die druk. 

De krampachtige vorm werd bij 15% van de werknemers uit de studie vastgesteld. 9% van hen leed onder de under-challenged vorm. En bij 21 % werd de afgematte vorm gezien.

De studie toont aan dat werknemers ook nog om andere redenen opgebrand kunnen raken dan om de werk-leven balans in evenwicht te kunnen houden.

Ervoor zorgen dat werknemers werk hebben dat hen echt boeit, of, hen niet al te ver uit hun comfort zone halen, maakt dat zij geen negatieve houding tegenover hun werk gaan ontwikkelen. Op het vlak van aanwerving wijst de under-challenged vorm op het risico dat overgekwalificeerde kandidaten kunnen lopen.

(Bron: http://www.inc.com/adam-vaccaro/3-types-of-burnout.html)

Terug