• Nieuws
  • Boek: "Verborgen Kopzorgen" van Leslie Hodge

Boek: "Verborgen Kopzorgen" van Leslie Hodge

Je kent hen van radio en televisie en ze lijken het allemaal mooi voor elkaar te hebben. Maar de bekende Vlamingen die psychologe en auteur Leslie Hodge aan het woord laat in haar boek 'Verborgen Kopzorgen', hebben één ding gemeen: allemaal leerden ze omgaan met een psychische aandoening. 'Voor jonge mensen die met gelijkaardige problemen zitten, zijn deze voorbeelden heel belangrijk', zegt Leslie Hodge. 

Presentator Otto-Jan Ham en presentator Lieven Scheire leerden omgaan met angstoornissen, zangeres Kate Ryan en make-upartieste Sabine Peeters overwonnen een eetstoornis, acteur Jeroen Perceval was verslaafd aan drugs en alcohol, zangeres Noémie Wolfs heeft ADD, zanger Bart Kaëll kampte met een depressie, tv-gezicht Kathy Pauwels en zangeres en presentatrice Karoline 'Leki' Kamosi kregen een burnout te verwerken, acteur Ben Segers heeft een bipolaire stoornis. Deze tien bekende Vlamingen doen hun verhaal in het boek 'Verborgen Kopzorgen', dat vooral voor jongeren de drempel moet verkleinen om te praten over dingen die hen dwarszitten.

Waarom heb je ervoor gekozen om BV's hun verhaal te laten doen?

Hodge: 'Ik werk als psychologe met jongeren en ik merk dat ze heel veel hebben aan voorbeelden van mensen naar wie ze opkijken. Door te vertellen dat zij het ook niet altijd perfect voor elkaar hebben, maken we duidelijk dat het mag om je eens wat slechter te voelen. Het hoort bij het leven, iedereen heeft er wel eens last van. Maar het is belangrijk dat je erover praat en daar rust nog vaak een taboe op'.

Was het moeilijk om bekende gezichten te overtuigen hun verhaal te doen?

'Sommigen waren heel snel mee, zoals Lieven Scheire, Kate Ryan en Noémie Wolfs. Ze hadden zelf te lang met hun problemen rondgelopen voor ze hulp zochten en willen nu helpen om meer openheid te creëren. Anderen, zoals Jeroen Perceval, hadden meer bedenktijd nodig. Zijn verhaal over verslaving is ook heftig. Ik vond het vooral heel belangrijk dat deze mensen er zelf achter stonden, dat ze hun probleem bespreekbaar wilden maken'

Lieven Scheire vertelt dat hij ontzettend veel mails kreeg van mensen die ook aan een angstoornis lijden. Waarom durven mensen wel naar een BV mailen, maar niet naar een dokter stappen?

'Psychische aandoeningen worden nog vaak doodgezwegen. Als er dan iemand die via het scherm de woonkamer binnenkomt, daar eerlijk over vertelt, herkennen mensen zich daarin. Die getuigenissen zijn veel waard omdat het hier om mensen gaat naar wie opgekeken wordt. Een arts kan het theoretisch luik wel toelichten, maar dat is nog iets anders dan een bekend gezicht dat op een positieve manier heeft leren omgaan met zijn problemen. Het geeft hoop en het zorgt voor een ander beeld dan de verhalen in de media, waar mensen die een psychische aandoening hebben vaak gekken of criminelen zijn'.

Welke verhalen vond je zelf het opmerkelijkst?

'Het verhaal van Jeroen Perceval is heel sterk omdat het toont hoe iemand zich kan herpakken. Hij worstelde met een verslaving en had bijna niets of niemand meer, maar hij is er weer uit geraakt. Nu is hij een gewaardeerd acteur en een paar jaar geleden liep hij zelfs op de Oscars rond. Mensen zien niet altijd hoe ze er uit kunnen geraken, maar dit verhaal toont dat het kan. Otto-Jan Ham zegt het zo: 'de angst heeft mijn leven verrijkt'. Dat is mooi, hoe hij ermee heeft leren omgaan'.

Wanneer moeten jongeren hulp gaan zoeken?

'In ieder geval veel sneller dan nu. Het duurt vaak tien jaar van de eerste symptomen tot de stap naar zorg wordt gezet. Dat wil niet zeggen dat iedereen onmiddellijk naar de dokter moet lopen: als je met iets zit, praat er over met vrienden, familie, je omgeving. Maar als het niet overgaat en als je het gevoel hebt dat het je leven op een negatieve manier beïnvloedt, kan je best je huisarts raadplegen'.

'Verborgen kopzorgen - Bekende mensen over de kracht van imperfectie' van Leslie Hodge werd uitgegeven bij Lannoo en kost 19.99 euro. Het boek wordt voorgesteld op maandagavond 19 oktober samen met oa. psychiater Dirk De Wachter, Sabine Peeters en Wannes Cappelle.

(Bron: Het Nieuwsblad)

Terug