• Nieuws
  • Elke dag 125 gevallen van familiaal geweld in ons land

Elke dag 125 gevallen van familiaal geweld in ons land

In 2013 werden in ons land 45.478 aangiften gedaan van intrafamiliaal geweld, goed voor bijna 125 incidenten per dag. Geweld in de privé-sfeer blijft dus een enorm probleem, en de aangiften zijn slechts het topje van de ijsberg: de meerderheid van de feiten wordt nooit gemeld aan de politie.

Intrafamiliaal geweld omvat iedere vorm van fysiek, seksueel, psychisch of economisch geweld tussen leden van een zelfde familie, ongeacht hun leeftijd. Van de 45.478 aangiftes in 2013 gingen er 25.827 over fysiek geweld. Er kwamen 18.939 klachten over psychisch geweld en 721 over seksueel geweld.

Uit de statistieken van de federale politie blijkt dat familiaal geweld overal een probleem is. Herstappe is de enige Vlaamse gemeente waar in 2013 geen enkele aangifte werd gedaan. Niel is de koploper met 210 aangiften per 10.000 huishoudens.

Bekijk hier het aantal aangiften van familiaal geweld in uw gemeente:

In de Senaat werden maandag nog onthutsende cijfers gepresenteerd over partnergeweld. Daaruit bleek dat in 2013 maar liefst 162 dodelijke slachtoffers vielen in België. Een heel hoog cijfer, dat de voorbije jaren stabiel bleef.

Marijke Weewauters van het Interfederaal Gelijkekansencentrum roept op om de feiten veel sneller te melden. Gemiddeld gebeurt dat pas na 35 incidenten. "En dat is vaak te laat, want dan is het al levensbedreigend", zegt Weewauters.

De gemiddelde aangiftebereidheid bij de politie is met 3,3 procent ook bijzonder laag. "Het vergt heel veel moed om naar de politie te stappen en door een aangifte verhoogt ook het risico op verdere escalatie van de feiten. Slachtoffers doen vaak pas aangifte wanneer er levensbedreigend geweld is of wanneer de kinderen gevaar lopen."

Artsen spelen cruciale rol

Volgens Weewauters spelen huisartsen en ziekenhuizen een cruciale rol in de aanpak van het probleem. "Zij zijn gemachtigd om het te melden als ze vermoeden dat er in een gezin sprake is van partnergeweld, maar ze doen dat nog veel te weinig. Er zou een instrument moeten komen waarmee ze dat makkelijker kunnen doen. "

In de toekomst komen er trainingen in ziekenhuizen om het personeel te helpen met de problematiek. "Dat heeft een positief effect op de artsen, want zij herkennen de signalen sneller, en bij de slachtoffers is er meer bereidheid om het probleem aan te pakken."

Sabine de Bethune en Brigitte Grouwels (beiden CD&V) beloofden na de commissie in de Senaat om van partnergeweld een van de topprioriteiten te maken. Eind februari zullen de senatoren een aantal beleidsaanbevelingen doen. "Een aanpak op alle niveau"s - federaal, gemeenschap, lokaal - dringt zich op om het fenomeen efficiënt te bestrijden", klinkt het.

(Bron: Het Nieuwsblad)

Terug