• Nieuws
  • Foute berichtgeving in de kranten over het aantal mensen met een depressie!

Foute berichtgeving in de kranten over het aantal mensen met een depressie!

Dit weekend verscheen in verschillende kranten dat tijdens de eerste acht maanden van 2013 meer dan 1,3 miljoen mensen Belgen in behandeling waren voor problemen van depressie. Het gaat om 12,1 procent van de bevolking, zo volgende Vlaamse kranten van de Sudpresse-groep zaterdag "op basis van cijfers van het Riziv".

Het aantal depressieve patiënten neemt sinds enkele jaren gestaag toe, schrijven de kranten van Sudpresse op basis van cijfers van het Riziv. Geen enkele leeftijdsgroep wordt gespaard van het fenomeen, zelfs kinderen niet. Uit de cijfers blijkt dat 4.105 patiëntjes tussen 0 en 10 jaar in behandeling zijn voor depressie.

Verschillende kranten (De Morgen, De Standaard, Knack, ...) namen deze mededeling, door Belga verspreid, soms bijna letterlijk over.

Deze boodschap leek ons al vreemd, dus even de cijfers opgevraagd bij Riziv. Deze doen ons toch enigzins andere conclusies trekken. Wat blijkt nu?

De cijfers vermelden het aantal mensen dat antidepressiva voorgeschreven wordt (1.039.294) en het aantal mensen dat antipsychotica wordt voorgeschreven (313.084). Tel je deze twee op dan heb je het cijfer uit de artikels. Dan heb je echter niet het aantal depressieve mensen, zoals de kop van het artikel suggereert...

Het is geweten dat antidepressiva ook toegediend worden aan mensen die niet aan een stemmingsstoornis lijden maar ook in geval van angststoornissen (posttraumatische stress-stoornis, obsessieve-compulsieve stoornis, paniekstoornis, sociale fobie en veralgemeende angststoornis), sommige perifere neuropathieën (diabetes, post-herpetische neuralgie), enuresis nocturna, boulimia nervosa. Deze stoornissen worden trouwens ook vermeld op de bijsluiters. Ook voor slapeloosheid worden soms antidepressiva voorgeschreven.

Ook voor antipsychotica zal een dergelijke redenering opgaan.

We kunnen dus bij de cijfers blijven die wij hier op deze website weergeven. Het getal, door ons vermeld, betreft een inschatting van het aantal Vlamingen met een ernstige psychische aandoening, gebaseerd op de Europese Esemed-studie. Dat depressieve problemen daar een groot deel van uitmaken is een gekend feit. De studie, daterend van 2004,  stelt dat in het afgelopen jaar ongeveer 1 op 8 mensen te kampen hebben met psychische problemen. De realiteit van vandaag sluit aan bij de inschatting van de Europese studie en toont nogmaals de ernst aan van psychische problemen voor onze maatschappij en de onderschatting van deze problemen door deze maatschappij. Hoog tijd dus om normaal te doen over psychische problemen!

De Schotse minister van Volksgezondheid Matheson stelde het in 2013 heel duidelijk: 'Geestelijke gezondheidsproblemen zijn voor Europa een van de grootste uitdagingen.' De voorgestelde cijfers lijken hiervoor triest bewijsmateriaal te zijn...

Terug