• Nieuws
  • Geen wachtlijsten meer met online psychische hulp??

Geen wachtlijsten meer met online psychische hulp??

Op maandag 01/06/15 verscheen een artikel in o.a. de Standaard over online psychische hulp. In dit artikel wordt gesteld dat voor het eerst in Vlaanderen gewerkt zal worden met online hulpverlening. Bovendien wordt zelfs beweerd dat deze vorm van hulpverlening een oplossing zou zijn voor de beruchte wachtlijsten. Tijd voor wat nuancering...

Online Hulpverlening bestaat in Vlaanderen reeds verschillende jaren. Diverse vormen van deze methode vind je momenteel bij een 350-tal organisaties in de Vlaamse gezondheids- en welzijnsorganisaties, gaande van het geven van informatie (bv. deze website), het werken met communicatietools (e-mail, chat, voip, forum, ...) tot het aanbieden van ondersteunende instrumenten (bv. zelfhulpprogramma's, dagboeken, serious games, apps, aanmeldingstools, doorverwijstools, enz.).

Deze vorm van hulpverlening blijft sowieso een hulpverlening waarin geïnvesteerd dient te worden met tijd, geld, mensen. Dat de 10 mensen, die vanuit de zorggroep Eclips hiervoor ingezet worden, lang niet voldoende zullen zijn om alle wachtenden op te vangen, is nu reeds duidelijk.

Dat het beschreven initiatief in Vlaanderen niet het eerste in Vlaanderen is, beschrijft dezelfde De Standaard reeds in de krant van 16 september 2014. Ook toen werd de hoop geuit dat deze behandelmethode de wachtlijsten zou kunnen doen dalen. Een ander artikel uit september 2012 uit dezelfde krant geeft je een mooie illustratie van deze werkmethode.

Op 3 juni lichtte minister Vandeurzen op het congres onlinehulp voor Welzijn en Gezondheid zijn plannen voor Onlinehulpverlening toe. Die plannen zullen uitgewerkt worden in het Vlaams Actieplan Online Hulpverlening. In dit plan wil de minister deze hulpverleningsvorm ondersteunen via o.a. opleiding, een Vlaams ondersteuningspunt, het wegwerken van belemmerende regels, en hier en daar (een beetje) geld om projecten uit te werken. 

Hieronder het artikel van De Standaard:

"Zorggroep Eclips lanceert vandaag een primeur voor Vlaanderen: online psychische hulpverlening, die bovendien gratis wordt aangeboden. "Mensen moeten minstens een half jaar wachten om behandeld te worden in een centrum voor geestelijke gezondheidszorg. Wij bieden nu een alternatief."

Zorggroep Eclips is vooral actief in de thuiszorg, de thuisverpleging en de sector van de woonzorgcentra. "We hebben ook diverse wooncentra voor jongere mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH). En in al die sectoren komen onze medewerkers mensen tegen die met angsten, depressies of andere psychische problemen kampen", zegt David Larmuseau.

Maar in de regio waarbinnen de zorggroep actief is '“ Brussel, het Pajottenland, Zuid-Oost-Vlaanderen '“ is er al langer een tekort aan psychische hulpverlening. "Mensen moeten minstens een half jaar wachten voor ze in behandeling kunnen worden genomen bij een centrum voor geestelijke gezondheidszorg. Wij bieden hen nu een alternatief", zegt Larmuseau.

Het concept komt uit Nederland, waar onlinehulpverlening in de geestelijke gezondheidszorg al goed ingeburgerd is. Psychiaters, centra voor geestelijke gezondheidszorg en huisartsen verwijzen hun patiënten ernaar door.

Geen kinderen en jongeren

Zorggroep Eclips ging in zee met het Nederlandse bedrijf Minddistrict, dat bij onze noorderburen een van de twee grote aanbieders van onlinehulpverlening is. De zorggroep kocht een communicatieplatform aan, waarbinnen cliënt en hulpverlener via een beveiligd mailsysteem met elkaar kunnen communiceren. Het systeem is wetenschappelijk gevalideerd.

Wie zich aanmeldt vanop de website, wordt uitgenodigd om een profiel aan te maken en vervolgens een vragenlijst in te vullen. Daardoor weet een hulpverlener '“ de zorggroep maakt hiervoor tien mensen vrij '“ wat er aan de hand is.

"Onze hulpverleners nemen dan ook contact op en maken een afspraak om bij de cliënt aan huis te gaan", zegt Larmuseau. "We vinden het goed dat er toch minstens dat ene face-to-facecontact is, omdat dit een vertrouwensband schept."

Daarna biedt de hulpverlener via het webplatform werkmodules aan. Na elke voltooide module kan de cliënt feedback vragen. Het programma van Minddistrict biedt 150 behandelpakketten aan, voor bijna elke psychische aandoening. Twee categorieën komen niet in aanmerking: kinderen en jongeren, en mensen die problemen hebben met alcohol- of drugsmisbruik.

Thuis of op smartphone

Elk pakket bestaat uit meerdere modules. "Maar de hulpverlener kan naar eigen inschatting gerust zelf een pakket samenstellen", zegt Marian van Helden. Zij is psychologe en commercieel manager van Minddistrict.

"Wij geloven dat de zorg hoogwaardiger wordt als je ze dichter bij de mensen brengt en intensiever maakt. Gebruikers kunnen ervan thuis mee aan de slag, op uren die hen het best passen. Of zelfs op hun smartphone. De ervaring leert dat ze na afloop ook meer het gevoel hebben dat ze zelf de hand hadden in hun genezingsproces", aldus van Helden.

Zorggroep Eclips biedt dit in de eerste plaats voor de eigen regio aan, maar stelt het tegelijk open voor iedereen in Vlaanderen en Brussel die Nederlands spreekt. "Als het nodig is, komen onze hulpverleners ook naar Torhout of Maasmechelen", zegt Larmuseau.

Het Centrum voor Geestelijke Gezondheid PassAnt is uitgenodigd om mee in dit proefproject te stappen en bekijkt of het de behandelmodules ook in zijn eigen werking kan gebruiken. Verdere toezeggingen tot samenwerking zijn er op dit moment nog niet."

(Bron: De Standaard)

Terug