Op zoek naar informatie over een psychische klacht of aandoening?

Klik hier voor een A-Z overzicht van enkele belangrijke psychische klachten »

Tijd om normaal te doen over psychische problemen

Kaartspel maakt psychische problemen bespreekbaar

1 op 3 Belgen zegt dat hij zich af en toe niet goed in zijn vel voelt. Hoge cijfers, en dat komt vooral omdat men vaak niet durft spreken over zijn problemen. Dat zegt de psychiatrische instelling Asster in Sint-Truiden. Zij bedachten daarom een kaartspel, waarmee de spelers over hun gevoelens leren spreken.

Open kaart

‘Open kaart, gezond van geest’ is een uniek kaartspel dat de spelers op een vlotte en aangename manier laat nadenken over hun lichamelijk, geestelijk en sociaal welbevinden. Het spel werd gerealiseerd in het kader van 175 jaar Geestelijke Gezondheidszorg in Sint-Truiden.

In onze huidige maatschappij stijgt de druk om het goed te doen en te presteren jaar na jaar. Iedereen leeft en presteert, maar tegelijkertijd wordt het steeds moeilijker om onze kwetsbaarheden met elkaar te delen. Wanneer iemand je vraagt hoe het gaat, antwoord je immers automatisch ‘goed’. We leven samen in onze maatschappij, maar hebben ook regelmatig het gevoel alleen te staan met onze kwetsbaarheden. Dit spel wil mee het taboe rond kwetsbaarheden doorbreken.

Het hoe en wat?

Het spel wordt in 3 groepen gespeeld. Dit kan in gezinsverband, met vrienden of in verenigingsverband. Het spel is geschikt voor volwassenen vanaf 18 jaar en er is geen voorkennis van de geestelijke gezondheidszorg vereist. De 3 groepen stellen alles in het werk om de eenzaamheid van hun personage te doorbreken door een zo groot mogelijk sociaal netwerk rond hun personage uit te bouwen.

Realisatie?

Het spel werd gerealiseerd door mensen die dagelijks werken in de zorg. Hun kennis en ervaringen stelde ons in staat om (zo goed als) alle thema’s die binnen geestelijke gezondheidszorg leven aan te raken, zoals dementie, alcohol, drugs, verstandelijke beperking, psychose, hechting, familiewerking,… Ook thema’s die ons als mens persoonlijk raken, zoals gezond eten en bewegen, seksualiteit, vriendschap, troost, geloof, natuur, gezelligheid, orde, zelfinzicht, enz.

Meer informatie en bestellen?

Wenst u op een speelse manier geestelijke gezondheid bespreekbaar te maken en zo bij te dragen aan het doorbreken van het taboe? Dan kan u uw exemplaar nu al bestellen via www.gewoonbijzondergewoon.be. De kostprijs is 10 euro

De reportage van TVLimburg over het spel:

01/02/2017