Op zoek naar informatie over een psychische klacht of aandoening?

Klik hier voor een A-Z overzicht van enkele belangrijke psychische klachten »

Tijd om normaal te doen over psychische problemen

Praat erover

In onze samenleving heerst er nog steeds een taboe over onze geestelijke gezondheid en over psychische klachten. We praten er liever niet over. Bijna 60% van wie psychische problemen heeft, zoekt daarvoor ook geen hulp. Nochtans verdienen deze problemen zorg en aandacht. Daarom moet je ze ook durven te benoemen.

Als iemand uit onze persoonlijke omgeving met een geestelijk gezondheidsprobleem kampt, zeggen we doorgaans iets als ‘Hij heeft een dipje’ of ‘Hij heeft het moeilijk’. We durven psychische aandoeningen vaak niet te benoemen. Psychische problemen: daar hebben alleen de anderen last van, denken we vaak onterecht.

Aanvaarden dat psychische problemen deel uitmaken van het leven van veel mensen is een eerste stap om er zorgzaam en begripvol mee te leren omgaan. 

Psychische problemen zijn veelal begrijpelijke menselijke reacties op specifieke situaties en zijn niet zomaar enkel een biomedische, genetische, neurologische reactie of een ziekte van de hersenen.

Wil je meer weten over hoe je als partner, familielid of collega kan praten over psychische aandoeningen? Klik dan hier of ga naar www.ooitalzogereageerd.be.

Een van onze filmpjes: