• Nieuws
  • Psychische aandoening kan bron van creativiteit en inventiviteit zijn

Psychische aandoening kan bron van creativiteit en inventiviteit zijn

Sven is een echtgenoot, een vader en een kunstenaar. En hij worstelt met een bipolaire en schizo-affectieve stoornis, waardoor hij lange psychoses heeft gekend. Maar dat hoeft hem niet te definiëren.

Dat is het uitgangspunt van 'Ingewikkeld', een documentaire van Marie De Hert en Ellen Pollard van Poolhert Productions, in samenwerking met onder andere Te Gek!?, de organisatie die psychische problemen bespreekbaar wil maken. Ze vertellen het verhaal van een man die, na een jarenlange strijd, erin is geslaagd om een kwalitatief bestaan te leiden en een gezin met kinderen te onderhouden.

"Met deze film willen we de bestaande stereotypen aanvechten door de persoon én het talent achter de ziekte in de schijnwerpers te plaatsen", zeggen De Hert en Pollard. "Zo willen we aantonen dat een psychische aandoening ook een bron van creativiteit en inventiviteit kan zijn."

Psychose is het nieuwe jaarthema van Te Gek!?. Naar schatting 15 tot 20 procent van veelal jonge mensen krijgt te maken met hallucinaties en waangedachten. Bij velen gaan de klachten spontaan weer over, maar bij 3 procent van de mensen worden deze klachten zo ernstig dat het een hele duidelijke impact heeft op het leven. Naarmate de psychotische symptomen toenemen, voelen de mensen zich steeds angstiger en kwetsbaarder, worden ze somber of prikkelbaarder. De symptomen van een psychose treffen alle gebieden van het mens-zijn: waarnemen, denken, voelen, kennen en handelen. Het ziektebeeld komt over heel de wereld voor, in alle culturen en in alle sociale klassen.

De documentaire zal in oktober te zien zijn. Geerdt Magiels schreef ook een boek over Sven: Ingewikkeld. (zie link)

(bron: De Morgen)

Terug