• Nieuws
  • Stress, burn-out en depressie vellen leerkrachten.

Stress, burn-out en depressie vellen leerkrachten.

 Stress, burn-out en depressie: dat zijn met ruime voorsprong de belangrijkste oorzaken van ziekte bij leerkrachten. Meer dan een op de drie zieke leerkrachten zit om die redenen thuis.

"Psychosociale aandoeningen", zoals het officieel heet, waren bij de mannelijke leerkrachten goed voor vier op de tien ziektedagen. Bij de vrouwen was het de oorzaak van bijna één derde van het ziekteverlof. Uit de cijfers, die Vlaams parlementslid Jos De Meyer (CD&V) opvroeg, blijkt dat depressie, burn-out en andere stressgerelateerde ziektes in 2012 samen goed waren voor zo"n 800.000 ziektedagen. Ter vergelijking: de op een na belangrijkste aandoening, gewrichtsproblemen, hield de leerkrachten 230.000 dagen thuis. Met 190.000 dagen staan rugproblemen op de derde plaats, en ook dat is een aandoening die vaak verband houdt met stress.

Dat leerkrachten zo vatbaar zijn voor stress, burn-out en depressie, is geen verrassing. "Het overkomt vaker de mensen die voor hun werk veel contact moeten hebben met andere mensen", zegt Anke Luts van ISW Limits, een spin-off van de KU Leuven die het welzijn op de werkvloer wil verhogen. "Leerkrachten hebben er onder andere ook onder te lijden dat ouders en kinderen veeleisender worden en dat er veel administratie bij komt kijken."

De psychosociale aandoeningen komen het vaakst voor bij leerkrachten boven 56 jaar: daar zijn ze goed voor bijna de helft van de ziektedagen. "De veertigers en vijftigers zijn meestal letterlijk uitgeblust: ze hebben jarenlang alles gegeven voor hun klas, maar vallen uit door strubbelingen met leerlingen, hun directie of team", zegt Luts. "Je ziet ook twintigers met een burn-out: jonge mensen die gemotiveerd in het onderwijs stappen, maar snel beseffen dat de leerlingen niet zo gemotiveerd zijn en dat de school niet werkt zoals ze hadden gedacht."

Filip Geubels grapte nog over het onderwijs en turnleraars maar de trieste feiten tonen het nu aan.

(Bron: De Standaard, 11/01/14)

Terug