Op zoek naar informatie over een psychische klacht of aandoening?

Klik hier voor een A-Z overzicht van enkele belangrijke psychische klachten »

Tijd om normaal te doen over psychische problemen

Te Gek!?: Tentoonstelling Gent en Leuven: Ik trap gewoon door

18.04.2017 tot 20.05.2017

Misschien herinnert u zich het project Te Gek!? Op de Pedalen, een campagne over psychose, georganiseerd door Te Gek!? en Op de Pedalen, waarbij ondermeer in september 2013, een groot fietsevenement in Leuven en Maastricht werd opgezet.

Aan deze campagne werd tevens de bijzondere actie 'Doorgetrapt' gekoppeld. Zesendertig BV's en BN'ers schonken een oude ‘doortrappende’ fiets aan het project. Deze 'doortrappende' fietsen gingen in therapie in evenveel psychiatrische centra in Vlaanderen en Nederland en werden nadien geveild door het internationaal veilinghuis Christie’s.

Daarop volgt nu een tweede doorgetrapt verhaal onder de naam "IK TRAP GEWOON DOOR”. Opnieuw naar een idee van, en in samenwerking met, conceptueel kunstenaar Sven unik-id. Dit keer komen ook de mensen met een psychosegevoeligheid op de voorgrond. Aan elke persoon wordt een kunstenaar gekoppeld. Uit deze ontmoetingen ontstaat er telkens een kunstwerk, een beeld dat het verhaal van de persoon met psychosegevoeligheid vertelt en dat er tegelijk voor zorgt dat de samenleving een beeld van psychose kan krijgen. In ‘Ik trap gewoon door’ wordt de grens opgezocht tussen creativiteit, psychische kwetsbaarheid en kunst.

psychosecampagne

‘Ik trap gewoon door’ gaat door onder de vleugels van niemand minder dan Panamarenko en de volgende kunstenaars zegden hun deelname reeds toe: Koen Vanmechelen, Piet Stockmans, Luc Tuymans, Jef Bertels, Peter Rogiers, Griet Dobbels, Stefan Serneels, Katrien Vermeire, Michaël Borremans, Ief Spincemaille, Berlinde de Bruyckere, Kamagurka, Lieve Blancquaert, Johannes Verschaeve, Wim Vandekeybus, Kobe Desramaults, Rick de Leeuw, Sophie Nys, Lize Spit en Ilke De Vries.

De kunstwerken worden dit keer tentoongesteld in M-Museum te Leuven (i.s.m. de Universiteitsbibliotheek Leuven), in het Museum Dr. Guislain te Gent en in het Modemuseum te Antwerpen. Dit van 18 april 2017 tot en met 16 mei 2017. Ook scholen kunnen deze tentoonstelling bezoeken in het kader van onze scholencampagne en hieraan gekoppeld ook eventueel een rondleiding boeken.

Veiling

Op 18 mei 2017 om 19.30u worden de werken geveild in het Museum Dr. Guislain te Gent door het Internationale veilinghuis Christie's! De opbrengst van de veiling 'Ik Trap Gewoon Door' zal door Te Gek!? besteed worden aan nieuwe projecten die psychische problemen bespreekbaar maken. Nu reeds kan geboden worden op de werken via de website.

Praktisch

alle info op de website van "Ik trap gewoon door"

M- Museum:

 • momenteel in de Universiteitsbibliotheek, Ladeuzeplein, Leuven
 • Toegang gratis.
 • Rondleiding voor scholen: gratis – duur 1u – enkel mogelijk op dinsdag en donderdag Reservatie verplicht!
 • Open elke dag van 10-18u
 • Reservaties 016/23.46.60 of via cultuurub@kuleuven.be
 • meer info over het museum via deze link

Museum Dr. Guislain:

 • Toegang: 3 € (- 26 jaar) 1 € (- 22 jaar)
 • Specifiek aanbod naar de scholen toe volgt later.
 • Open di – vrij: 9 - 17 u za - zo: 13 - 17 u 
 • meer info over het museum via deze link

Mode Museum

 • Nationalestraat 28, Antwerpen
 • Toegang gratis
 • Open: di - zo: 10-18u (elke eerste do tot 21u)
 • meer info over het museum via deze link

Verslag

Een verslag van de opening van deze expo en een interview in De Afspraak met Lise Spit en Sven unik-id vind je via deze link.