Op zoek naar informatie over een psychische klacht of aandoening?

Klik hier voor een A-Z overzicht van enkele belangrijke psychische klachten »

Tijd om normaal te doen over psychische problemen

Tentoonstelling Oostende: Het museum van de eigenzin

29.07.2017 tot 12.11.2017

TAZ en Mu.ZEE hebben samen met een groot aantal partners de tentoonstelling Het museum van de eigenzin samengesteld. Het uitgangspunt is om creativiteit in een zo breed mogelijke zin te benaderen. Welke houding nemen we tegenover kunst aan? Wat is normaal en wat beschouwen we als een afwijking? ‘Kunst en geestesziekte zijn allebei concepten met heel wazige contouren’, schrijft psychiater, kunstenaar en musicus Erik Thys.

Het museum van de eigenzin gaat niet op zoek naar een gemeenschappelijke grond, maar toont verschillende en soms ‘verstorende’ benaderingen. Dirk Pauwels, als gastcurator TAZ#2017, brengt een selectie kunstwerken uit de jaren zeventig, onder zijn begeleiding gemaakt in het psychiatrisch ziekenhuis Caritas in Melle. KAOS*, kunstatelier in Elsene, werkt samen met kunstenaars met of zonder psychiatrische aandoeningen. Villa Voortman en Museum Dr. Guislain, allebei in Gent, presenteren een nog andere invalshoek. Peter Defurne toont kunstenaars betrokken bij de vzw WanderArt te Oostende en Mu.ZEE kijkt naar de eigen collectie.

De titel verwijst naar het nooit gerealiseerde Haus des Eigensinns, het ‘museum van de waanzinnige schoonheid’, te Berlijn. Vergeet de insider en de outsider. Wat als we een nieuwe taal ontwikkelen bij elke nieuwe ontmoeting.

Het museum van de eigenzin is een realisatie van Mu.ZEE, Caritas, KAOS, Villa Voortman en vzw Wanderart.

Praktisch:

Waar: Mu.ZEE, Romestraat 11, 8400 Oostende.

Wanneer: De expo loopt van 29 juli tot en met 12 november (Gesloten op maandag)

Meer info: website