Op zoek naar informatie over een psychische klacht of aandoening?

Klik hier voor een A-Z overzicht van enkele belangrijke psychische klachten »

Tijd om normaal te doen over psychische problemen

Tentoonstelling Sint-Truiden: Maatschappij - Psychiatrie

17.02.2017 tot 23.04.2017

Zowel psychiatrie als samenleving hebben zich doorheen de geschiedenis in grote mate gedefinieerd in relatie en vooral in tegenstelling tot elkaar.

Tussen beide tekent zich een veranderende grens; Een grens die soms onduidelijk is, soms gesloten en soms open. De tentoonstelling focust op die ijle afbakening en onderzoekt de historische bewegingen en dynamieken die van de maatschappij naar de psychiatrie voeren, en omgekeerd.

De laat negentiende-eeuwse en begin twintigste-eeuwse instellingen organiseren zich als een samenleving op schaalmodel. Vanaf het midden van de twintigste eeuw treedt de psychiatrie in de kunstwereld op de voorgrond met de opkomst van de art brut. De kritische antipsychiatrie herdenkt vanaf de jaren zestig de relatie tussen beide velden, en rond de eeuwwisseling zien we hoe psychiatrische zorgverlening zich steeds meer – fijnmazig, maar ook minder zichtbaar – in het maatschappelijke net verweeft, met beschut wonen en ambulante zorg als voorbeelden.

Vertrekkend vanuit de lokale geschiedenis van de psychiatrische instellingen in Sint-Truiden – Sancta Maria en Ziekeren (vandaag Asster vzw) – stelt de tentoonstelling Maatschappij/Psychiatrie die fragiele scheidslijn en verwarrende bewegingen centraal en plaatst ze tegelijkertijd in een ruimer historisch en internationaal perspectief.

De tentoonstelling is een samenwerking tussen Psychiatrisch Centrum Asster, Museum Dr. Guislain, Museum De Mindere, de Stad Sint-Truiden en werd gerealiseerd naar aanleiding van het 175 jaar geestelijke gezondheidszorg in Sint-Truiden. Met de steun van Limburg.be.

In het kader deze expo organiseert Erfgoed Haspengouw een jongerenproject waarbij poëzie, erfgoed en beeldvorming rond psychische zorg samenkomen. Leerlingen van het KCST en de jongerenafdeling van Asster werken samen met woordkunstenaar Jee Kast. Tijdens de Erfgoeddag 23 april 2017 is er een toonmoment in het museum.

Praktisch

locatie: Museum De Mindere, Capucienessenstraat 1 - Sint-Truiden

gratis toegang

openingsuren

ma – gesloten. Di, wo do, vr & za – 10:00 >12.30 & 13:00 >17:00. Zo & feestdagen – 14:00 >17.00