• Nieuws
  • Zeventien procent van Vlaamse sporters krijgt op jongere leeftijd te maken met grensoverschrijdend gedrag

Zeventien procent van Vlaamse sporters krijgt op jongere leeftijd te maken met grensoverschrijdend gedrag

Choquerende cijfers: zeventien op de honderd Vlaamse sporters krijgen op jonge leeftijd ooit te maken met grensoverschrijdend gedrag. Zes procent wordt het slachtoffer van aanranding of verkrachting. Daarom start de Vlaamse overheid met een campagne, die door verschillende bekende sporters wordt gesteund.

"De impact van grensoverschrijdend seksueel gedrag kan een enorme impact hebben op je ontwikkeling als mens." In Van Gils & Gasten kwamen zwemmer Pieter Timmers en ex-judoka Ann Simons gisterenavond uitleggen waarom de campagne zo belangrijk is.

Simons, die in 2000 een bronzen medaille wist te veroveren op de Olympische Spelen van Sydney, werd zelf ooit slachtoffer van dergelijk gedrag. "Als jonge vrouw worstel je met de ontwikkeling van je lichaam. Als er dan opmerkingen over je lichaam worden gemaakt, dan kan je dat niet relativeren", getuigde ze gisteren. "Ik heb heel lang geworsteld met opmerkingen die ik heb gekregen. Mijn basisvertrouwen werd helemaal aangetast en het is pas enkele jaren geleden dat ik dat te boven ben gekomen."

"Erger dan verwacht"

"De cijfers zijn voor mij erger dan ik had verwacht", reageert Vlaams minister voor Sport Philippe Muyters vanochtend in Radio 1-programma De Ochtend. Muyters benadrukt daar dat niet alleen hij, maar ook andere ministers van de Vlaamse regering hun schouders onder het project zetten. "Want het gebeurt niet alleen in de sport, maar bijvoorbeeld ook op de jeugdbeweging of in het onderwijs."

De sportminister zegt een heel beleid te hebben uitgetekend. Bovendien is in de opleidingen aan de Vlaamse trainersschool ook een onderdeel 'integriteit' geïntroduceerd.

Maar met de nieuwe campagne wil Muyters niet alleen sensibiliseren. Hij wil slachtoffers ook aanmoedigen om erover te praten. "Laat ons dichter bij de sporter, dichter bij de jongere staan, zodat men duidelijk weet: hier kan ik terecht. Zo kunnen wij federaties ook meer op hun verantwoordelijkheid wijzen."

(Bron: De Morgen)

Wie zijn of haar verhaal wil vertellen, kan dit in alle vertrouwen doen aan Tine Vertommen, onderzoekster bij UAntwerpen, die dit probleem verder op de kaart wil zetten.

De topsporters maakten een videoclip om dit probleem te helpen bestrijden

Terug